Bugün, yaklaşık 7 milyon çalışanın ve toplumun büyük kesiminin doğrudan etkileneceği asgari ücret zammı için süreç başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ilk toplantısını yaparak 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemeye yönelik adım atacak. 

Altın fiyatlarında son durum Altın fiyatlarında son durum

Asgari ücretteki artışla ilgili beklentiler gün geçtikçe artarken, işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'in masaya ne kadar bir teklif sunacağı da merak konusu. 

İlk toplantı bugün yapılacak

Asgari ücretin belirlenmesi amacıyla oluşturulan komisyondaki ilk toplantı bugün, saat 16:00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Bu toplantı, 2025 yılı asgari ücretinin ne kadar olacağına dair ilk somut adım olacak. 

İşçi ve işveren temsilcileri kimler

Bugün yapılacak olan toplantıda, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları  Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu olan TÜRK-İŞ temsil edecek. TÜRK-İŞ'in heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları'nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alacak. İşçi tarafını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yönetirken, işveren heyetinin başkanlığını ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç üstlenecek.

TÜRK-İŞ'İN asgari ücret talebi büüyük merak konusu

Asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ’in önerisi merakla bekleniyor. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, daha önce yaptığı açıklamalarda, asgari ücrette yapılacak artışın 2024 yılında gerçekleşen enflasyon oranını ve 2025 için öngörülen enflasyon beklentilerini karşılamadığını dile getirmişti. Bu durumda, TÜRK-İŞ'in talepleri çok dikkatle takip edilecek.

Asgari ücret zammından diğer ödemelerde etkileniyor

Asgari ücrette yapılacak zammın yalnızca asgari ücretli çalışanları değil, tüm çalışanları dolaylı olarak etkileyen bir yapısı bulunuyor. Çünkü asgari ücret, işyerlerinde yapılan toplu sözleşmelerin çoğunda bir referans noktası olarak kullanılıyor. Bu artış, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, sağlık sigortası primleri gibi birçok yasal düzenlemeyi de etkiliyor.

Mevcut asgari ücret ve işverene maliyeti

2024 yılı için geçerli olan asgari ücret, brüt 20 bin 002,50 TL olarak belirlenmişken, kesintiler ve vergiler sonrasında net olarak 17 bin 012,12 TL’ye denk geliyor. Ancak bu rakam, işverene daha yüksek bir maliyet getiriyor. Bir işçinin işverene toplam maliyeti, 23 bin 502,94 TL olarak hesaplanıyor. Bu maliyetin 20 bin 002,50 TL’si brüt ücret, 3 bin 100,39 TL’si sosyal güvenlik primi ve 400,05 TL’si işveren işsizlik sigorta fonuna gitmektedir.

Bugün başlayan asgari ücret belirleme süreci, yalnızca asgari ücretli çalışanları değil, tüm iş gücü piyasasını etkileyen önemli bir süreç. Yeni düzenlemenin hem işçi hem de işveren tarafı için dengeli bir çözüm sunması bekleniyor.

Erdoğan'dan asgari ücret mesajı

Zam pazarlığının başlamasına saatler kala taraflardan yine dikkat çeken mesajlar geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası asgari ücretle ilgili konuştu. ilk toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek, ülkemiz ekonomisine ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğine inanıyorum" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri 'denge' mesajı olarak yorumlandı.

'Denge' söylemleri hesapları netleştirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da asgari ücretle ilgili 'denge' mesajı vererek "Şu anda bir müzakere süreci var, burada bir denge bulunacaktır diye inanıyorum. Bir taraftan çalışanlarımızın talepleri var, diğer taraftan küçük işletmeler başta olmak üzere işletmelerin ayakta kalmasını sağlayacak ama çalışanlarımızın da taleplerini karşılayacak bir yaklaşımın mutlaka gözetileceğini düşünüyorum" dedi.

Yüzde 35'lik zamla öne çıktı: 22 bin 952 lir

Asgari ücrette öne çıkan formül yıl sonu gerçekleşen yüzde 44'lük enflasyonla, 2025 hedefi olan yüzde 21'lik enflasyonunu ortası olurken; bu da yüzde 33 seviyesinde bir artışa denk geliyor. Asgari ücrete yüzde 35'lik bir zam yapılması takdirde 22 bin 952 TL olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen 'denge' mesajı sonrası Ankara kulislerinde en çok öne çıkan rakam bu oldu.

Işıkhan'dan önemli mesaj

Milyonların beklediği kritik zam görüşmeleri öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan da bir açıklama gelmiş, Işıkhan, "Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin; işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tavrı nettir. Sizleri de bu konuda işbirliği yapmaya davet ediyoruz" diye konuşmuştu.

TÜRK-İŞ ne kadar zam isteyeceği merak konusu

Pazartlık masasında işçi ve emkçiyi temsilen oturacak olan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin insanın insanca yaşayabileceği, hayat standartlarını rahatlatıcı düzeyde olması gerektiğini söyledi. Atalay, "Rakamdan öte insanın insanca yaşayabileceği ve en azından hayat standartlarına nefes aldıracak ücret olması lazım. Asgari ücrete bir rakam koyarsın, enflasyon devam ettiği müddetçe asgari ücretin ne önemi, ne özelliği var" dedi.

TÜRK-İŞ geçtiğimiz günlerde açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını paylaşmış; yoksulluk sınırı 66 bin 976 TL, açlık sınırı ise 20 bin 562 TL olmuştu. Söz konusu araştırma sonuçlarının da pazarlık masasında olacağı öğrenilirken; ayrıca bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ve gıda enflasyonu da gündeme gelecek.

DİSK'İN talebi 33 bin 500 TL

Geri sayım sürerken DİSK de asgari ücret talebini açıkladı. "Yoksulluk sınırının yarısı olmalı" diyen disk, 2025 maaşları için 33 bin 500 TL'yi işaret etti.

TİSK hangi rakamı masaya sunacak?

İşveren kesimini temsilen masada olacak olan TİSK'in ise hangi rakamla geleceği merak edilirken; geçtiğimiz günlerde MÜSİAD'dan gelen "yüzde 25'ten fazla zam olmamalı" önerisi tepki çekmişti.

Kaynak: Haber Merkezi