Asgari ücret takvimi yılbaşı öncesi milyonlarca çalışanın gündeminde. Asgari ücret 2025 zam toplantısı için takvim netleşti, gözler ilk toplantı tarihi olan 10 Aralık'a çevrildi.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gerçekleştireceği 3 toplantı ardından 2025 yılı asgari ücret zammı kamuoyuna duyurulacak. 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı öncesi çalışanların umut masasında asgari ücret kriterleri belli oldu.

Vedat Işıkhan'dan çok net asgari ücret mesajı

Yasa gereği her yıl asgari ücreti, her yıl 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bu kritik karar öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret zammı ve esnek çalışma için konuştu.

Yeni asgari ücret enflasyonun altında kalmayacak

2025 asgari ücretin enflasyon​ rakamlarının altında kalmayacağının altını çizen Işıkhan,  3’lü mutabakat ile kararın alınabileceğini işaret etti. Bu açıklama ile gözler yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 44’ seviyesine çevrildi. 

Şimşek: Türkiye'nin dış finansman sorunu sona erdi, bütçe disiplini sürecek Şimşek: Türkiye'nin dış finansman sorunu sona erdi, bütçe disiplini sürecek

İşçi ve işveren kesiminin ortak çıkarlarını gözeterek karar alacaklarını ifade eden Işıkhan, son üç yılda asgari ücretin enflasyondan fazla artırıldığına dikkat çekti. Bu yaklaşımın devam edeceğini vurguladı.

Sosyal güvenlik prim destekleri masada

Ekonomi Gazetesi’ne konuşan Bakan Işıkhan, “Kayıtlı istihdamın artırılması, gönüllü uyumun ve düzenli prim ödeme kültürünün yaygınlaştırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması gibi amaçlarla çeşitli sigorta primi teşvikleri uyguluyoruz” dedi.

2,1 milyon işyerinin 15 farklı SGK teşvikinden yararlandığını ve son 22 yıldaki teşvik tutarının da 889,5 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. 

Esnek çalışma modeli

Yeni nesil çalışma modellerinden de bahseden Bakan Işıkhan, bu konuda, halen bir kısmı mevzuatta olan çalışma modelleri dışında, başka ülkelerde uygulaması da bulunan “Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması” gibi yöntemlerin incelendiğini kaydetti.

Işıkhan, “Yeni nesil çalışma modellerini özellikle kadın, genç ve engelliler gibi işgücü piyasasında dezavantajlı konumda olan kişilerin işgücü piyasasına katılmalarını ve kalıcı olmalarını sağlamak için geliştiriyoruz" açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ