Görsel üretiminden, metin yazarlığına, kodlamadan çeviriye kadar birçok alanda kullanılan yapay zekâ teknolojileri her geçen gün hayatımızda daha fazla yer ediniyor. Ancak yapay zekânın gelişmesi, yeni nesil dolandırıcılara da fırsat doğuruyor.

Yeni nesil dolandırıcılar, para istemeden önce aile veya arkadaşlarının konuşmalarını taklit etmek için teknolojiyi kullanıyor.

Hükümet destekli bir rapora göre, İngilizlerin %28'i son 12 ayda bu tür dolandırıcılıkların kurbanı oldu.

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Kötü niyetli dolandırıcılar bu yaptıklarından dolayı milyonlar kazanıyor çünkü araştırmaya katılanların yarısı bu tür dolandırıcılıkları duymadıklarını ve kendilerini nasıl koruyacaklarını ise hiç bilmediklerini ifade ediyor.

Dolandırıcılar, birinin sosyal medyaya yüklediği bir videodaki üç saniyelik ses kaydından ses klonlayabiliyor.

Hırsızlar daha sonra kurbanın yakınlarını arayıp, sesli mesaj veya sesli not göndererek acilen nakit para talebinde bulunmadan önce profilleri tarayarak onları tespit ediyor.,

Bankalar artık insanlara, acil para talebi durumunda yalnızca yakınlarının bilebileceği güvenli bir kelime veya ifade oluşturmayı öneriyor. 

İngiltere merkezli Starling Bank'tan güvenlik uzmanı Lisa Grahame, "İnsanlar, kendilerinin daha savunmasız hale geleceğini hiç düşünmeden, düzenli olarak ses kayıtları içeren içerikleri çevrimiçi olarak paylaşıyorlar."

"Dolandırıcıların sesinizi kopyalaması için sadece üç saniyelik bir ses kaydına ihtiyaçları var, ancak aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte onları engellemek için güvenli bir cümle oluşturmanız sadece birkaç dakikanızı alacaktır."

"Güvendiğiniz arkadaşlarınız ve ailenizle - asla dijital olarak paylaşmayacağınız - güvenli bir cümleye sahip olmak, telefonun diğer ucundaki kişinin kim olduğunu doğrulamanın hızlı ve kolay bir yoludur." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi