Türkiye'de elektrikli otomobil satışları artmaya devam ederken tüketiciyi koruyan yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi.
Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekecek.
Ticaret Bakanlığı elektrikli araç ithalatına ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Son dönemde özellikle Çin üzerinden farklı markalar Türkiye'ye gelip satışlarını gerçekleştiriyordu.
Ancak, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, TR Dolaşım Belgesi veya ilgili Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesi gerekli olacak. İzin Belgesi düzenlenebilmesi için birçok şartın ise 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekecek.
Aranan şartlar neler olacak?
İthalatı yapılacak ürünün satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekecek.
Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak.
İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi gerekecek.
İthalatı yapılacak ürünün imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması istenecek.
Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi koşullarının bir arada sağlanması gerekecek.
Resmi Gazete yayımlanan düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra şartları sağlamayan markalar Türkiye'de satış yapamayacak.