Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltirken, Türkiye'yi olası erken faiz indiriminin yaratacağı risklere karşı uyardı.

Fitch Ratings önceki gece yaptığı açıklama ile Türkiye'nin kredi notunu yükseltti. Kuruluş, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği, not görünümünün ise 'durağan' olarak belirlendiği açıkladı.

TCMB'den döviz hesaplarına hamle: Faizleri indirdi TCMB'den döviz hesaplarına hamle: Faizleri indirdi

Açıklamada ayrıca mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada 'politika geri dönüşleri' için risklerin mevcut olduğuna işaret edildi.

Fitch'ten faiz uyarı

Fitch, beklenen enflasyon seviyesinin hâlâ yüksek olduğunu belirterek, "Para politikasının zamanından önce gevşetilmesi veya mevcut politika yönünün terk edilmesi, ki bu bizim baz senaryomuz değildir, enflasyonist baskıları ve dolayısıyla makro-finansal istikrar ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir" dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru da konu ile ilgili değerlendirmesinde Fitch’in Türkiye'yi “erken faiz indirimine” karşı uyardığını belirtti.

Özüdoğru Fitch'in erken gevşemeye ilişkin uyarılarını yorumladı. Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Özüdoğru, "Fitch, notumuzu arttırdı. Ancak erken faiz indirmeyin diye uyardı" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi