Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yetkisini kullanarak, 2024 yılının ilk 4 ayı içinde belirlediği trafik sigortasındaki yüzde 5’lik prim artışını ocak ayı için yüzde 10’a çıkardı. Söz konusu karar ilişkin genelge kurumun resmi internet sitesinden duyuruldu.

Buna göre, 2024 yılının ilk 4 ayı içinde belirlenen trafik sigortasındaki yüzde 5’lik prim artışı yüzde 10’a çıkarıldı.

Karar, 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 11'inci maddesi uyarınca alındı.

SEDDK, 14 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, zorunlu trafik sigortasında azami prim tutarı artırım oranının 2024 yılı başından itibaren yüzde 2'den yüzde 5'e çıkarıldığını duyurmuştu.

Morgan Stanley'den Türkiye için faiz ve enflasyon için şaşırtan tahmin Morgan Stanley'den Türkiye için faiz ve enflasyon için şaşırtan tahmin

Genelgeye göre, 14/7/2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 11'inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2024 yılı Ocak ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primler, 2024 yılı Şubat ayı için yüzde 10 artırılarak uygulanacak.

1 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren genelge hükümleri, SEDDK Başkanı tarafından yürütülecek.

Asgari ücrete göre hesap başlıyor

Resmi Gazete'de yer alan açıklamada, "Trafik sigortası tavan fiyatının 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için aylık yüzde 5 olarak, 2024 yılı Mayıs ayından itibaren hasar maliyet endeksine göre her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden hesaplanacaktır" denildi. Açıklamada hasar maliyet endeksi hesaplaması şöyle tarif edildi: "Yüzde 45 ağırlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan asgari ücret artış oranı, yüzde 30 ağırlık ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artış oranı dikkate alınır” ifadeleri yer alıyor.

 Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulamaya yetkili olacak.

Tazminat hesaplamaları 

Anayasa Mahkemesi'nin son kararının, sigorta kanununda ikinci bir düzenleme yapma şanslarını ortadan kaldırdığını ifade eden Eroğlu, tazminat hesaplamalarının artık mevzuata konulamayacağını açıkladı.

Bu durumda mahkeme pratiğinin gözetilerek sektör ödemelerinin buna göre yapılacağını belirtti. Eroğlu, trafikteki zararların kaynaklarına odaklanarak hızlı bir çözüm süreci hedeflediklerini vurguladı.

Serbest tarife yolda

Bu sürecin trafik kazalarının azaltılmasından başlayarak, tahkim sistemi, eşdeğer parça kullanımı gibi aşırı hasar üreten alanları kapsayacağını belirtti. Eroğlu'nun ifadelerine göre, öncelikle kişiye özel poliçe, müşteri davranışlarını etkileme, doğrudan tazmin gibi adımlar atılacak. Ardından sürücü profiline göre tekliflerin verileceği serbest tarife hedefleniyor.

Araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası konusunda yaşadığı sorunları ele alan Eroğlu, ceza uygulamalarının yanı sıra tarife artırımları ve genelgeler çıkartılmasına rağmen sorunların devam ettiğini dile getirdi.

Trafik sigortasının zarar üreten bir alan olduğunu ve şirketlerin bu dengesizliği korumaya çalıştığını belirten Eroğlu, bu bağlamda yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Eroğlu, detayları şöyle açıkladı: 

Eğer mevcut genelgelerle istediğimiz sonuca ulaşamazsak, bir trafik operasyon merkezi kurmayı planlıyoruz. Altyapımız hazır. Bu platformda sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesini kaldıracağız. Müşteri acenteye geldiğinde, şirket yapacak veya yapmayacak diyecek. Poliçe talebi operasyon merkezine gönderilecek.

Talep edenin bilgileri 27 trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek tamamen serbest olacak. Teklif verildiyse beklemeden 5 dakikada poliçeleştirilecek. Eğer hiçbir sigorta şirketi teklif vermezse, bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atılacak, bütün sektöre dağıtılacak.

Editör: Şehir Gazetesi