Türkiye'nin yakın tarihinde çok sayıda şirket, büyük ekonomik başarılara rağmen aile içerisinde yaşanan kavgaların ardından hızla iflas sürecine girdi. 

Bu duruma son örnek 56 yıllık ünlü meyve suyu üreticisi Aroma'dan gelirken, Bursa merkezli üretim yapan şirketin geçtiğimiz hafta konkordato ilan etmesi sektörde büyük bir şaşkınlığa neden olmuştu. 

Sebebi kardeş kavgası çıktı

2023 yılında başarılı bir ekonomik performans sergileyen ve bu yıl için büyüme hedeflerini yüzde 80'e yükselten şirketin yaşadığı finansal sorunların arkasından, aile içinde yaşanan tartışmalar çıktı. 

Patronlar Dünyası'ndan Toygun Atilla'nın haberine göre; Aroma Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Metin Duruk'un 2022 yılındaki vefatının ardından şirkette söz sahibi haline gelen kardeşler Mahmut Duruk ve Mehmet Duruk, yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle dev şirketi iflasın eşiğine getirdi. 

MSB: YPG sivilleri kalkan olarak kullandı MSB: YPG sivilleri kalkan olarak kullandı

Gelenekçi ve yenilikçi kavgası

Ali Metin Duruk'un vefatının ardından şirketin başına geçen Mahmut Duruk, iddiaya göre üretim süreçlerinde oldukça geleneksel bir yaklaşımı benimsedi. Temelleri 1968 yılında Bursa'da atılan şirket için küçük kardeş Mehmet Duruk, şirketin fabrikasının farklı bir yere taşınması gerektiğini, yeni alanlara girilmesini ve kapsamlı bir vizyon değişikliği yapılması gerektiğini savunuyordu. 

Küçük kardeşinin aksine Mahmut Doruk, oldukça gelenekçi bir yapıya sahip olması nedeniyle bu fikirlere sıcak bakmazken, iki ismin yaşadığı çıkmaz şirketteki sorunların giderek gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Aroma'nın yanı sıra gayrimenkul zengini olan aile arasındaki anlaşmazlıkların ardından iki kardeş arasında yaşanan tartışma "gerekirse şirketi satarız" boyutuna geldi. 
 

Konkortado ilan edenlere tepki göstermişti

Aroma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Atom Duruk, 2018 yılında yaptığı açıklamada konkordato ilan eden işadamlarını ve şirketleri ayıpladığını söylemişti. Konkordatonun bir fırsatçılık olduğunu söyleyen Duruk, "Konkordato yapan aileler, o lekeyi silemez. Aile gelecek nesillerin itibarını sıfırlıyor. Bunu şu anda herkes moda gibi yapıyor ama büyük hata" ifadelerini kullanmıştı. 

Duruk, verdiği röportajda "İtibarı olmayan şirketlerin ticareti devam ettiremeyeceklerini vurgulayan Duruk, "Devlet sürekli yapılandırma yapıyor, teşvik veriyor. Altından kalkamayacaksan kapat. Konkordato ile bir yere varamazsınız. Çünkü tedarikçin sana mal vermeyi kesecek" diye konuşmuştu. 

Kaynak: Haber Merkezi