Geçtiğimiz hafta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Osman Cevdet Akçay, bu adımla piyasalara "parasal sıkılaşmaya devam" mesajı verdi.

Danıştay'dan yemek kartları için kritik karar: İptal edildi Danıştay'dan yemek kartları için kritik karar: İptal edildi

Bu gelişmelerin ardından ekonomist Atilla Yeşilada, önümüzdeki hafta ekonomi piyasalarında dikkat çeken değişiklikler yaşanacağını öngördü. Yeşilada, TL mevduat faizlerinde ilk dönüşümün görüleceğini ifade ederken, şunları belirtti:

"TCMB'nin 31 Mart'tan sonraki net döviz pozisyonu önemli bir başarı gösterdi ve bu durum Türkiye'nin ekonomik hikayesinin devam edeceğini gösteriyor. Yıl sonuna kadar faiz indirimi beklemiyorum."Bankaların TL mevduat faizlerinde gözlemlenen düşüşün, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasıyla çeliştiğini vurgulayan Yeşilada, önümüzdeki haftalarda bu faizlerin tekrar yükselebileceğini öngördü.

Mevduat hala oldukça karlı bir yatırım olacak

Türk lirası mevduat faizlerinin cazip olmaması durumunda yatırımcıların döviz ve altına yöneleceğini belirten Yeşilada, bankalara bu konuda gerekli talimatların verildiğini söyledi.

Yeşilada, şu ifadelere yer verdi:

"Mevduat faizlerinin düşmesi, Merkez Bankası'nın hedefleriyle uyuşmuyor çünkü sıkı para politikası yüksek mevduat ve kredi faizleri anlamına geliyor. Eğer sıkılaştırma yapıp diğer taraftan faizleri düşürürseniz, bu sürdürülebilir olmaz.Önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinin tekrar yükselmesini bekliyorum ve bu yılın zirve seviyelerinin geçileceğini öngörüyorum. Krediler hakkında spesifik rakam vermek istemiyorum, ama mevduat hala oldukça karlı bir yatırım olacak.Türkiye'deki para politikası sürdüğü sürece, sıcak para kaçışının bizden kaynaklanmadığını düşünüyorum. 2025 yılının ilk çeyreğine kadar faiz indirimi yapılmasını beklemiyorum."Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: Haber Merkezi