Her yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan sezon sonu sıkıntısı et fiyatlarını etkiledi. Son 10 günde et fiyatları 60 lira birden artış gösterdi.

Yüksek enflasyon ortamında temel gıdaya erişimin zorlandığı süreçte vatandaş alım gücünü kaybetti. Dudak uçuklatan et fiyatlarının ardından vatandaş artık et alamayacak sadece tezgahları seyredecek konuma geldi.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, İstan­bul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 10 günde gelen zamlarla beraber kıvırcık kuzu kar­kas etin kilogram fiyatı 510 ile 540 lira arasına yükseldi­ğini belirtti. 

Şu anda kesim­lik hayvan alınsa bile fiyatının daha da artacağı beklentisiyle üre­ticilerin satmaktan vazgeç­tiğine vurgu yapan Tüfekçi, kıvırcık kuzunun 8 ile 14 ay­lık arasında olan hayvanla­rın kesimleri yapıldığını söyledi. 

Gelir İdaresinden "vergi borcu silinerek kamunun zarara uğratıldığı" iddialarına cevap Gelir İdaresinden "vergi borcu silinerek kamunun zarara uğratıldığı" iddialarına cevap

Kıyma fiyatı da uçtu 

Karnabat kıvırcık kuzula­rın Çanakkale, Biga, Balıke­sir ve Tekirdağ taraflarında ye­tiştirildiğini söyleyen Tüfek­çi, “İnce kuyruklu bir koyun cinsi olması, piştiği zaman etinin koku yapmaması, eti­nin daha yumuşak ve lezzetli olmasından dolayı tüketici­ler tarafından talep ediliyor. Son gelen zamlarla İstan­bul’da kasaplarda kemikli kı­vırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700 ile 790 lira seviye­sinde değişiyor. Kıvırcık ku­zu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira seviyesine çıktı” değerlendirmesinde bulundu. 

Kıvırcık kuzu fiyatı da yükseldi 

Anadolu’da kıvırcık hayva­n yetiştiriciliğinin olmadığını, Karaman ve dağlıç koyun ırklarının yetiştiğini söyleyen Tüfekçi, “Kıvırcık karkasın fiyatı ge­çen hafta 470 lira seviyesin­deydi. Dün yapılan kesim­lerle beraber kalitesine göre kıvırcık karkasın fiyatı 510 ile 540 lira arasına yükseldi. Anadolu ırkı karakoyun ile kıvırcık koyun arasında ne­redeyse 200 liranın üzerinde bir fiyat farkı oluşmaya baş­landı. Dana karkasın kilogra­mı ise 385 ile 390 lira arasın­da değişiyor. Ulusal Kırımı­zı Et Konseyi’nin geçtiğimiz perşembe günü yayımladığı ortalama fiyatlarda Ege Böl­gesi için kuzu bıçak yağsız etin fiyatı 455 liralar artık kalmadı. Şu anda İstanbul’a farklı fiyatlar gelmeye başla­dı” ifadelerine yer verdi. 

Müşteri kaybı derinleşti 

Son zamanlarda kasap müşterisinin marketlere yöneldiğini söyleyen Tü­fekçi, “Müşteri kaybı yılba­şından bu yana ilk 10 ayda yüzde 40’ın üzerinde kasap esnafın iş düştü. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıymanın fiyatı değişiklik gösteriyor. Bunun nedeni ise Anadolu’dan kırımızı etin geldiği bölgeden kaynakla­nıyor. İstanbul’da kasaplar­da dana kıymanın kilogram fiyatı etin kalitesine göre 630 lira ile 650 lira arasın­da değişiyor. Dana kuşbaşı­nın kilogram fiyatı ise 650 ile 680 lira arasında bulu­nuyor" dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi