Türk Telekom'un CEO'su: ''Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz'' Türk Telekom'un CEO'su: ''Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz''

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, artan faiz oranlarının halkın tasarruf alışkanlıklarını değiştirdiğini ve altına olan talebin ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Ayrıca, düşük bütçeli turistlerin gelmesi de sektörü olumsuz etkiledi.

Özboyacı, “Yabancı turistlerin de kuyum alımı yapmaması, sektörü olumsuz etkiledi” dedi.

Mevduat faizi altının tahtını salladı

Ekonomim'in haberine göre, güvenli liman olarak görülen altın, yılbaşından bu yana önemli bir değer artışı yaşadı. Yılbaşında 1.953 TL olan gram altın, yüzde 40,14 oranında değer kazanarak Eylül ayının başında düşüş gösterse de hala yüksek bir seviyede bulunuyor. Son bir yılda gram altın fiyatı yüzde 64,34 oranında artarken, mevduat faizleri ise bankaya ve vadeye göre değişmekle birlikte Merkez Bankası verilerine göre yüzde 60 civarında seyrediyor. Ancak altın, küresel ve yerel ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha fazla risk taşıyor.

Bu riskleri almak istemeyen yatırımcılar, yüksek faiz getirisine yönelirken altın talebi ise düşüşte. Özboyacı, "Artan faiz oranlarından sonra halkın tasarruf tercihleri değişti ve altın talebi neredeyse dip yaptı. Turizmde yaşanan düşüş ve gelen turistlerin düşük bütçeli olması da bu duruma katkı sağladı" ifadelerini kullandı.

“Talep yok ama dengelenme var”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise Darphane’nin altın basımındaki düşüşü, talep dengelenmesine bağladı. Yıldırımtürk, "İstanbul Altın Borsası’ndaki işlem hacmi düşük. Darphane’ye gidilmemesinin sebeplerinden biri de altının dışarıya göre daha primli olması. Stoklardan tüketim yapılıyor. Talep yüksek olmasa da bir dengelenme söz konusu" dedi.

Altın hesaplarının büyüklüğü 1 trilyon lirayı aştı

Fiziki altın talebi azalırken, altın mevduatlarında ise tam tersi bir artış yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2024 Ocak ayında gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü 845 milyar TL iken, bu rakam 7 ayda 162 milyar TL artarak 1 trilyon 7 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde gerçek kişilerin TL mevduatlarının büyüklüğü ise yüzde 22 artışla 5 trilyon 932 milyar TL’ye yükseldi.

Kaynak: Haber Merkezi