Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapu fiyatları ile gerçek değer arasındaki farkı kapatmak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla çalışmalarını hızlandırdı.

Yeni hazırlanan pakete göre, konut ve iş yerlerinin tapu işlemleri gerçek değerleri üzerinden yapılacak ve buna bağlı olarak vergi uygulamaları da bu fiyatlar üzerinden hesaplanacak.

Bu yeni düzenlemede, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapu harçları ve gelir vergileri, gayrimenkulün gerçek alım-satım bedeli üzerinden hesaplanacak. Şu anki sistemde gayrimenkul değerleri emlak vergisi bedeline göre belirleniyor, ancak yeni sistemle birlikte bu bedel gerçek piyasa değerine göre güncellenecek.

Böylece alıcı ve satıcılar tapuda düşük değer beyan ederek vergiden kaçınamayacak. Gerçek bedelin altında yapılan beyanlarda ise cezalı harç uygulaması devam edecek.

Bakanlık, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi amacıyla da bir dizi önlem almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda kiracıların kira ödemelerini banka üzerinden yapması zorunlu hale getirilecek, bu da kira gelirlerinin daha kolay takip edilmesini sağlayacak.

Emlak vergilerinde büyük değişiklik Emlak vergilerinde büyük değişiklik

Bakanlık ayrıca, kamu alacaklarının tahsilatını hızlandırmak için de bir çalışma yürütüyor. Özellikle belediyelerin vergi ve SGK prim borçlarının birikmemesi için genel bütçeden yapılan paylardan doğrudan kesinti yapılarak bu borçların tahsil edilmesi planlanıyor. Bu sayede belediyelerin cari borçlarının artmasının önüne geçilecek. Bu düzenlemenin yeni torba yasada yer alması bekleniyor.

Yeni düzenlemelerin hem gayrimenkul piyasasında şeffaflık yaratması hem de vergi kayıplarını önlemesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi